Luet nyt Blogia

Filmituotannon ja videotuotannon erot

Facebook
Twitter
LinkedIn

Olen viettänyt viimeiset kolme vuotta ihanaisella The Storyn toimistolla Vaasan Silmukkatiellä, jossa pääpainona on filmituotanto.

Markkinoilla puhutaan paljon myös videotuotannoista, joihin olen nyt enemmän vihkiytynyt freelancer-kauteni myötä. Mitä eroa niillä siis on?

Määrittely ei ole välttämättä kovin yksinkertaista, mutta koitan tässä tuoda esiin muutamia ajatuksia näihin maailmoihin liittyen.

TARINANKERRONTA

Filmituotannon tekijät ovat tarinankertojia, kun videoiden tuottajat puolestaan nojautuneet vahvemmin dokumentaation puolelle.

Videotuotanto on siis enemmän massaviestintää, jossa loppukuvan laadulla ei ole niin suurta merkitystä verrattuna filmituotantoon. Tämä ei tarkoita tietenkään surkeaa lopputuotetta!

Videotuotanto on monissa tapauksissa myös käsikirjoittamatonta. Sen ei tietenkään tarvitse olla, mutta kokonaisuuden kokoaminen on monesti paljon kevyempää ja näin ollen myös kustannustehokkaampaa tilaajalleen.

LÄHESTYSMISTAPA

Kaiken kaikkiaan voitaisiin sanoa videotuotannon olevan lähestymistapa tarinankerrontaan, joka vain vangitsee näkyvän ja sillä hetkellä tapahtuvan.

Filmituotanto taas koittaa herättää henkiin sen, mikä ei ole näkyvää. Jos löydätte edellä mainitusta hankalasta määrittelystä jonkinlaisen viisauden, olette viestini ytimessä. Pähkinänkuoressa videotuotanto = kevyt, filmituotanto = raskas.

TARINA VAHVASTI KESKIÖSSÄ

Filmituotannossa nähdään tarina jokaisessa kuvassa ja kokonaistuotannon lopputuotteesta halutaan rakentaa paketti, joka kestää hyvin ajan hammasta. Kokonaisuutta leimaa siis vahvasti suunnitelmallisuus ja suuremman kuvan ymmärtäminen.

Filmituotanto vaatii aina myös suurempaa tiimiä, kun taas videotuotanto voidaan toteuttaa helposti vaikkapa yhden henkilön toimesta. Esimerkiksi allekirjoittaneen.

Filmituotannon osapuolet myös tietävät, että kokonaisuus nousee jalkeille vain suuremman osallistamisen myötä.

LAAJEMPI KOKONAISUUS?

Edellä mainitulla tarkoitetaan suunnittelua, kuvakäsikirjoitusta, castingia, lokaatiohakua, valaistusta, kuvaamista, ohjaamista ja jälkituotannon värimäärittelyä, äänisuunnittelua ja viimeistelyä.

Useimmiten, jos työskentelet filmituotantoryhmän kanssa, työskentelet myös heidän kaikkien tiiminsä jäsenten kanssa matkan eri vaiheissa.

AMMATTILAISTEN TIIMI

Vaikka filmituotannossa yhdellä henkilöllä saattaa olla suurempi kuva tai vastuu asiakkaan näkemyksestä, tuotantoa ei voida milloinkaan toteuttaa ilman synkronoitua ammattilaisten tiimiä.

VIDEOTUOTANTO

Videotuotannossa vastuun toteutuksesta suunnitteluineen ottaa yksi henkilö, tai pienempi ryhmä. Aikajänne asiakkaan ensimmäisestä yhteydenotosta luovutettuun lopputuotteeseen on yleensä paljon nopeampi.

FILMITUOTANTO + VIDEOTUOTANTO

Näitä maailmoja ei ole välttämättä kaikista helpoin yhdistää, mutta tämäkin liitto on toki mahdollinen.

Parhaimmillaan tällaisesta kombinaatiosta markkinoille tuotettu kokonaisuus on eräänlainen risteymä kahdesta erilaisesta maailmasta. Tuotantoa ei ole suunniteltu yhtä tarkasti kuin filmituotannossa, mutta kuvallinen lopputulos on hyvin filmaattista ja katsojan osalta vangitsevaa.

Tietysti täytyy myös ajatella, että tällaiseen lopputulokseen eivät kaikki tekijät pysty.

REFERENSSIT

Mahdollisena tilaajana olet tietysti lukuisten kysymysten äärellä, parhaimman vastauksen edellä mainittuun saat tietysti katsomalla tuotannoista syntyneitä referenssifilmejä.

Se mikä puhuttelee sinua asiakkaana, on tietysti tärkeintä. Ehkä se on minun tuottamaani, kenties jonkun toisen.

Pääasia on siinä mitä tunnet ja tarvitset.

Haluatko kysyä lisää, tai kiinnostiko aihe? Ota yhteyttä!

Katso myös

More to explorer

Yhteystiedot

Sosiaalinen media